درمان انواع تحلیل لثه + درمان خانگی و طبیعی
اگر شما هم نگران سلامت لثههای خود هستید و میخواهید اطلاعات بیشتری راجع به لثه، بیماری آن و راههای درمان آن به دست آورید در جای درستی هستید. در این مقاله نگاهی به دلایل عقبنشینی و تحلیل لثه، نشانههایی که باید مراقبشان باشید و همچنین درمانهای احتمالی برای بازسازی و مرمت بافت لثه میپردازیم. در انتها نیز نکاتی برای بهبود سلامت کلی لثه بیان میکنیم. پس با ما همراه باشید.
لثههای سالم چه شکلی دارند؟
در علوم پزشکی برای تشخیص بیماری ابتدا باید حالتهای سالم بدن را شناسایی کرد. بگذارید یک سری مشخصات لثههای سالم را به طور مختصر شرح دهیم. بهطورکلی لثههای سالم:
- محکم و استوار هستند.
- درست در کنار دندانهای شما قرار میگیرند (فاصله ندارند)
- در هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن به شیوه صحیح، خونریزی ندارند.
- تغییر رنگ ناگهانی و شدید در لثهها میتواند نشاندهندهی شرایط غیرعادی لثه باشد.
در مورد رنگ لثه باید بگوییم که درست همانطور که پوست ما و اطرافیانمان سطوح متفاوتی از ملانین دارد، لثهها هم در میزان ملانین تفاوت دارند. طیف رنگی لثه سالم از صورتی تا قهوهای است؛ بنابراین نگران تفاوت رنگ لثهی خود با اطرافیان نباشید بلکه به تغییر رنگ ناگهانی و شدید دقت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سیاه شدن لثه مقالهی چه عواملی ممکن است باعث سیاه شدن لثه شوند؟ در وبسایت دکتر نیکزاد مطالعه فرمایید.
عقبنشینی لثه چیست؟
عقبنشینی لثه اشاره به شرایطی دارد که لثهها از مکان اصلی خود در جلوی دندان عقبنشینی میکنند و ریشه دندان در معرض دید قرار میگیرد که به تحلیل لثه نیز معروف است.
نشانههای مختلفی برای تشخیص تحلیل لثه وجود دارد که شامل:
- افزایش حساسیت در دندانها.
- دندانهایی که بلندتر از حالت عادی به نظر میرسند.
- وجود شکاف یا حفره در خط لثه (ناحیهای از دهان که دندان و لثه به هم میرسند)
تحلیل لثه یک مشکل بسیار شایع در بیماریهای مربوط به دهان و دندان است. در حقیقت نزدیک به نیمی از افراد بالغ بالای ۳۰ سال این معضل را دارند. اما نباید این موضوع را پست گوش انداخت چرا که میتواند نشاندهنده مشکلات اساسی و زمینهای جدی باشد.
برای دریافت مشاوره و دریافت سؤال بیشتر، با کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر محمد نیکزاد تماس حاصل فرمایید.
چرا لثهها تحلیل میروند؟
دلایل متفاوتی را برای عقبنشینی و تحلیل لثهها میتوان در نظر گرفت که در ادامه به تعدادی از آنها میپردازیم:
بیماری پریودنتال
بیماری پریودنتال به عفونت و التهاب لثهها و بافتهای اطراف آن در دهان گفته میشود. باکتریها شروع به افزایش میکنند و در کنار بافت لثه پلاکهایی تشکیل میدهند که باعث التهاب در دهان میشود. عواملی که میتواند باعث بیماری پریودنتال شوند عبارتاند از:
- نبود یا کمبود بهداشت دهان که به باکتریها اجازه میدهد در تعداد زیاد کنار یکدیگر تجمع کنند.
- وجود دندان خراب
- دندانهایی که بهدرستی پر نشدهاند.
- دندان مصنوعی یا پلهایی که اندازه مناسب بیمار ندارند و بهدرستی در دهان قرار نگرفتهاند.
- استفاده از داروهایی که باعث خشکی دهان میشود.
- عدم تعادل یا تغییر در سطح هورمونها بنا به دلایل متعدد از جمله بارداری یا داروهای ضدبارداری
- بعضی بیماریها و شرایط پزشکی مانند دیابت.
- کشیدن سیگار و سایر دخانیات.
بیماری پریودنتال دو مرحله دارد:
ورم لثه
التهاب لثه میتواند باعث ورم و سرخ شدن و حتی خونریزی لثه شود. التهاب لثه اگر درمان نشود میتواند منجر به پریودنتیت شود؛ بنابراین شما باید دراسرعوقت عقبنشینی لثه را درمان کنید. بیماری لثه گاهی نیاز به جراحی دارد.
پریودنتیت (لثه تبسی)
نوعی التهاب ایجاد شده توسط باکتری است که ریشه دندان و شکافهای لثه را آلوده میکند و باعث خونریزی، تشکیل چرک و از دست رفتن تدریجی استخوان و بافتی میشود که دندان را پشتیبانی میکند. پریودنتیت معمولاً به دنبال التهابی که اشاره کردیم ایجاد میشود و زمینه را برای تحلیل لثه فراهم میکند.
وقتی این اتفاق بیافتد لثه و بافتهای پیوندی شروع به دور شدن از دندان میکنند. که در نهایت این موضوع منجر به تشکیل حفره و شکاف بین دندان و لثه میشود. این حفرهها در گذر زمان پناه گاه انواع باکتریها میشوند. که خود تشدید کننده التهاب است. در مراحل پیشرفتهی این بیماری ممکن است حتی تعدادی از دندانهایتان را، به دلیل تحلیل و از بین رفتن دندان در گذر زمان، از دست بدهید.
مسواک زدن نادرست
به همان میزان که مسواک زدن مداوم برای حفظ سلامت دندانها اهمیت دارد، مسواک زدن به شیوهی نادرست میتواند خود دشمن سلامت دندان باشد و به دندان و دهان شما آسیب برساند. قسمتی از لثه که با تاج دندان در تماس است، با مسواک زدن شدید و با نیروی زیاد آسیب میبیند که ادامه این آسیب منجر به برانگیختن التهاب و عقبنشینی و تحلیل لثه میشود و علاوهبرآن مشکلات متعدد دیگری را رقم میزند.
بعضی از روشهای نادرست مسواک زدن که سبب آسیب به دهان و لثه میشود عبارتاند از:
- واردکردن فشار زیاد هنگام مسواک زدن
- استفاده از مسواک با موهای سفت
- مسواک زدن طولانی در حالت عمودی
- به هم ساییدن دندان و فشردن فکها
بعضی افراد عادت دارند در خواب دندانهای خود را به هم بفشارند. این کار باعث اعمال فشار زیاد به لثهها میشود که درنهایت میتواند بهمرورزمان باعث تحلیل لثهها شود. فشردن و به هم ساییدن میتواند باعث شل شدن دندانها در حفره (سوکت) خود شود و حفرههای عمیقی بین دندان و لثه ایجاد کند که این حفرهها مکانی مناسب برای انباشته شدن و رشد باکتریها است.
جراحت
واردشدن جراحت مستقیم به بافت لثه میتواند موجب عقبنشینی در ناحیه آسیبدیده شود. این آسیبها ممکن است هنگام ورزش، زمینخوردن، عارضهی یک عمل دندانپزشکی یا قرارگرفتن دندان مصنوعی با اندازه نامناسب در دهان و… باشد.
چگونه تحلیل و عقبنشینی دندان را درست کنیم؟
درمان تحلیل لثه شما بستگی به علت پایه و اساسی دارد که در مرحله اول منجر به این بیماری شده. گاهی تحلیل و عقبنشینی به حدی شدید است که دندانپزشک شما را به یک پزشک متخصص ارجاع میدهد.
در ادامه به معرفی بعضی درمانها برای اتصال دوباره یا ترمیم کردن بافت لثه میپردازیم:
جراحی پیوند لثه
جراحی پیوند لثه راهکاری برای جلوگیری از عقبنشینی و تحلیل لثه و ازبینرفتن بیشتر استخوان در دهان است. علاوه بر این ممکن است ریشههایی که از قبل بیحفاظ شدهاند را نیز بپوشاند و از تحلیل آنها نیز جلوگیری کند. چند نوع جراحی پیوند لثه وجود دارد که بسته به نیاز هر شخص و میزان آسیب وارد شده، دندانپزشک با شما بهترین روشها را در میان میگذارد.
پروسه جراحی به لطف بیحسیهای موضعی تقریباً بدون درد است. در هنگام جراحی شاید لازم باشد مقداری از لثه را جدا کرد تا ریشه دندان در زیر آن نمایان و کمی تمیز شود.
چهار نوع جراحی پیوند لثه داریم:
- پیوند بافت همبند
- پیوند آزاد لثه
- پیوند جانبی
- الوگرافت (پیوند از خارج از بدن)
در گزینه آخر، یعنی الوگرافت، وقتی اجرا میشود که یک بافت سالم از فرد دیگری برداشته شود. این گزینه مناسبی برای افرادی است که بافت کافی و لازم برای پیوند را ندارند. یا نگران برداشتن پیوند از بافت سالم کام خود برای انجام جراحی، هستند.
تکنیک جراحی پین گذاری
تکنیک جراحی پین گذاری PST)) یک روش نوین در جراحی لثه در حال تحلیل است. در حین این عمل دندانپزشک شما یک سوراخ بسیار ریز در بافت لثه ایجاد میکند تا ریشه دندان نمایان شود و به دنبال آن با استفاده از یک دستگاه ویژه لثه را از ریشه دندان جدا میکنند. سپس لثه کشیده میشود و دوباره روی ریشهی نمایان شده قرار میگیرد.
چگونه تحلیل لثه را بدون جراحی درمان کنیم؟
در بعضی موارد ممکن است بدون نیاز به انجام جراحی، جلوی تحلیل بافت لثه را گرفت و آن را ترمیم کرد. چند شیوه برای درمان بدون جراحی عبارتاند از:
عوامل حساسیتزدا، لاکها و عوامل پیوند عاج: تمام این محصولات برای کاهش حساسیت ریشه دندانهایی است که از پیش آشکار شده استفاده میشوند. این عوامل نهتنها علائم عصبی را درمان میکنند بلکه با تسهیل مسواک زدن دندانهای حساس، در سلامت و پاکیزگی دندان نیز نقش ایفا میکنند.
پروسلین یا کامپوزیت صورتی: این مادهای است که با رنگ لثه شما همخوانی دارد و میتواند برای پر کردن فضای خالی بین لثه و دندان استفاده شود.
روکش لثه (برداشتنی): در بیمارانی که محدودههای وسیعتری از بافت لثهی خود را ازدستدادهاند، روکش لثه میتواند از آسیب رسیدن به لثهها جلوگیری کند. این روکشها عمدتاً با آکلریک و سیلیکون ساخته میشوند.
ترمیم کامپوزیت: برای پوشاندن سطح آشکار شدهی ریشه دندان میتوان از کامپوزیتهای رزینی به رنگ دندان استفاده کرد. این روش همچنین باعث بستهشدن فاصلهی بین دندان و لثه میشود.
ارتودنسی: یک روش دیگر جابهجایی مجدد لثه است تا عقبنشینی و تحلیل لثه کاهش یابد. پروسههای متفاوتی برای قراردادن مجدد بافت لثه روی دندان وجود دارد که در آنها بافت لثه بهآرامی روی دندان بازگردانده میشود و همزمان حاشیهی لثه اصلاح میشود.
آیا لثه تحلیل رفته میتواند مجدداً رشد کند؟
آیا میتوان رشد را به لثههای عقبنشینی کرده بازگرداند؟ اگر کوتاه بخواهیم بگوییم، خیر. راهی برای رشد مجدد و معکوس لثه تحلیل رفته وجود ندارد. هنگامی که بافت لثه شما آسیب ببیند رشد مجدد آنها محال است.
بااینوجود، با کمکگرفتن از درمانهای متنوع تحلیل لثه، شما بدون شک میتوانید از پیشرفت تحلیل لثه خود جلوگیری کنید و هرگونه تحلیل لثه را متوقف کنید. پیشتر با انواع درمانهای کلینیکال تحلیل لثه آشنا شدید. در ادامه چند درمان خانگی را به شما معرفی میکنیم.
درمانهای طبیعی و خانگی برای تحلیل لثه
قبل از هر چیز لازم است اشاره کنیم که اگر شما هم از تحلیل لثه رنج میبرید بهتر است قبل از هر چیز به دندانپزشک خود مراجعه کنید و از وی برای هرگونه درمان یا راهکار مشورت بگیرید. شاید چیزی که شما لازم دارید یک درمان تخصصی باشد و اما برویم سروقت درمانهای خانگی:
روغن اوکالیپتوس
بر اساس بعضی یافتههای محققان، روغن اکالیپتوس میتواند نقش ضدالتهاب ایفا کند و بافت لثه را تحریک کند. این روغن علاوه بر جلوگیری از تحلیل لثه باعث بهبودی کلی نظافت دهان و دندان نیز میشود.
چای سبز
طی یک مطالعه در سال ۲۰۰۹ محققان دریافتند نوشیدن چای سبز میتواند تأثیرات مثبتی در سلامت دندانها و لثه داشته باشد. روزانه دو فنجان چای سبز بنوشید یا حتی میتوانید از آن جهت شستوشوی دهان استفاده کنید.
هیدروژن پراکسید
اگر قرمزی، ورم و لثههای ملتهب دارید، شستوشو دهندههای دهان هیدروژن پراکسید میتواند این علائم را کاهش دهد و همچنین باعث ازبینرفتن باکتریهای احتمالی جمع شده در دهان شود. برای این کار ۲ یا ۳ بار در هفته از این شویندهها استفاده کنید. شوینده را بههیچعنوان نخورید. این محلول یکی از بهترین روشها برای جلوگیری از پیشرفت تحلیل لثه است.
چگونه درست مسواک بزنیم
در انتهای این مقاله به چند نکته هنگام مسواک زدن میپردازیم تا اطمینان حاصل کنید شما هم با روش اصولی و صحیح مسواک میزنید.
- هنگام مسواک زدن، مسواک را با زاویهی ۴۵ درجه نسبت به لثه قرار دهید.
- با فشار ملایم مسواک بزنید. مسواک را در فواصل کوتاه به عقب و جلو حرکت دهید.
- هنگام مسواک زدن سطح داخلی دندانهای جلو، مسواک را بهصورت عمودی بگیرید.
- سطح رویی دندان که با آن میجوید را فراموش نکنید.
- دندانها را به مدت ۲ دقیقه مسواک بزنید.
برای دریافت مشاوره و دریافت سؤال بیشتر، با کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر محمد نیکزاد تماس حاصل فرمایید.
منبع: clevelandclinic.org
درود بر شما مطالبطانعالی بود